Ulcerațiile piciorului diabetic: simptome și prevenție

ulceratii-piciorului-diabetic

Ulcerațiile piciorului diabetic reprezintă leziuni la nivelul membrelor inferioare, care pot să apară la persoana cu diabet zaharat și picior diabetic. Aceste persoane prezintă neuropatie diabetică și o circulație sangvină proastă, pe fondul diabetului zaharat, fiind predispuși la apariția ulcerațiilor.

Pericolul dat de ulcerațiile piciorului diabetic

Ulcerațiile piciorului diabetic pot fi greu de vindecat și, netratate, conduc la amputație. La fiecare 30 de secunde, o persoană cu diabet zaharat suferă o amputație din cauza ulcerațiilor piciorului diabetic, arată datele de specialitate. Potrivit statisticilor, două treimi din cei aproximativ 250 de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat, pe plan mondial, prezintă complicații asociate piciorului diabetic, 25% dintre aceștia au ulcerații, iar 1 din 5 persoane trece printr-o amputație.

Potrivit dr. Eduard Catrina, medic primar chirurg, o componentă esențială în managementul diabetului zaharat este prevenția leziunilor picioarelor la persoanele cu această boală: „În acest scop, se dezvoltă tot mai mult și mai vizibil conceptul de îngrijire în echipă, în care, prevenția primară a ulcerațiilor piciorului diabetic, dar și prevenția secundară efectuată la bolnavul care a suferit deja o amputație, sau chiar un ulcer în remisie, este un punct cheie al îngrijrii”.

Specialiștii sunt de părere că, prin prevenție și tratamentul precoce al ulcerațiilor piciorului diabetic, pot reduce rata amputațiilor cu 50-80%.

banner ebook

 

Ulcerațiile piciorului diabetic: cauze

În mod frecvent, ulcerațiile piciorului diabetic sunt determinate de:

Circulația proastă a sângelui: fiind o afecțiune vasculară, sângele nu circulă corespunzător la nivelul membrelor inferioare. Astfel, procesul de vindecare al ulcerațiilor piciorului diabetic este încetinit.

Hiperglicemie: în cazul unei glicemii ridicate, vindecarea infecțiilor ulcerațiilor piciorului diabetic este încetinită. Persoanele cu diabet zaharat necesită mai mult timp pentru a scăpa de această afecțiune.

Neuropatia diabetica: Deteriorarea sau apariția leziunilor nervilor este o afecțiune pe termen lung și poate duce chiar la amputarea piciorului în cauză. Leziunile la nivelul nervilor reduc sensibilitatea la durere a piciorului și conduce la răni nedureroase, ceea ce poate conduce la apariția ulcerațiilor piciorului diabetic.

Răni sau iritații la picior: în cazul diabetului, orice leziune aparută accidental pot avea consecințe grave, ce pot cauza infecții.

Ulcerațiile piciorului diabetic: semne și simptome

Ulcerațiile piciorului diabetic se prezintă ca niște răni de adâncime mică, sub forma unui crater, de culoare roșie, aflată la suprafața pielii piciorului, sau, uneori, ca niște răni mai adânci, care se extind pe toată grosimea pielii piciorului (ajungând la tendoane și oase).

 • Un prim semn al ulcerațiilor piciorului diabetic ar fi o scurgere de lichid din rană

 • Iritații, transpirație, roșeață, mirosuri neobișnuite;

 • O pată neagră, care semnalează lipsa circulație sângelui în acel loc;

 • Durere

Doctorul evaluează gravitatea ulcerului pe o scală de la 0 la 3:

0- nu există ulcerații, însă riscul este ridicat;

1- ulcerul este prezent, dar nu infectat;

2- ulcerul este adânc, ajunge la nivelul tendoanelor sau oaselor;

3- ulcerul este prezent și există infecții.

Vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic

Procesul de vindecare al ulcerațiilor piciorului diabetic depinde de:

 • Adâncimea ulcerului

 • Existența unei circulații a sângelui potrivită pentru a asigura oxigen și nutrienții

 • Lipsa presiunii sau frecării la nivelul ulcerului

 • Prezența sau lipsa unei infecții

Un pacient ce suferă de ulcerații, dar care are o circulație sanvină bună și îngrijire medicală de specialitate, poate avea un proces de vindecare mai scurt, adică trei sau sașe săptămâni. În funcție de gravitate, acest proces poate dura de la 12 până la 20 de săptămâni.

Ulcerațiile piciorului diabetic: metode de prevenție

Apelând la medicul specialist, persoanele cu diabet zaharat au șanse sporite să abordeze din timp ulcerațiile piciorului diabetic, astfel încât să nu se ajungă la amputație. Totodată, persoanele cu diabet sunt sfătuite să încerce să acorde o atenție deosebită picioarelor și să semnaleze orice modificare apărută la nivelul tălpilor, ținând cont de importanța câtorva măsuri:

 • Examinarea fiecărei părți a picioarelor, pentru a constata dacă există răni, zone inflamate.

 • O igienă corectă constă în spălarea cu apă caldă și folosirea unui săpun delicat.

 • Purtarea încălțămintei potrivite, care să nu provoace disconfort. De asemenea, alegerea unor șosete din bumbac 100%, absorbante. Acestea trebuie schimbate când apare umezeala, la nivelul picioarelor.

 • Pedichiura necesită o atenție sporită, pentru a preveni apariția rănilor, trebuie făcută cu grijă deosebită, astfel încât persoana cu diabet să nu se rănească.

 • Aplicarea de creme hidratante sau care sa imbunatateasca microcirculatia la nivelul tegumentului. În acest caz, cel mai potrivit produs pentru o îngrijire eficientă, la tine acasă, este crema DFC (Diabetic Foot Cream), pe bază de ingrediente naturale. Aceasta este bogată în Arginina, miere de Sidr, ulei de masline si uree, oferind multiple beneficii.

Recomand Diabetic Foot Cream pacienților cu diabet si cu neuropatie, în scopul hidratării pielii uscate, cu fisuri plantare, în scopul ameliorării microcirculației datorate componenților acestei creme, soldată cu îmbunătățirea vizibilă a senzatiei de picioare reci, frecvent întâlnită la acești pacienți, dar si pe ulcerele asa zis inchise, vindecate, pentru a preîntampina apariția unor noi leziuni.” (Dr. Eduard Catrina, medic primar chirurg).

Efectele mierii de Sidr asupra ulcerațiilor piciorului diabetic

Mierea care intră în compoziția cremei DFC este o miere cu efecte terapeutice demonstrate. Mierea de Sidr are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. Echipa de experți care colectează mierea de Sidr realizează toate examinările necesare, din punct de vedere chimic și microbiologic, astfel încât să se asigure că are cel mai ridicat nivel al calității.

Potrivit studiilor, mierea are proprietăți terapeutice și oferă o eficiență sporită în vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic, rănilor, arsurilor și a altor tip de leziuni dificile. Proprietățile mierii grăbesc vindecarea, stimulează regenerarea țesuturilor și epitelizarea și are efecte vizibile antiinflamatotii si antibacteriene. Conform datelor, mierea nu provoacă reacții alergice și nici nu are efecte adverse asupra rănilor. Totodaă, mierea ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și sterilizează rănile și ulcerațiile.

Conform unui alt studiu internațional, s-a dovedit că mierea a adus rezultate pozitive și vizibile în tratarea ulcerațiilor piciorului diabetic, în cazul a 255 de subiecți. Cu ajutorul mierii, ulcerațiile s-au micșorat în mai puțin de două săptămâni, ulterior vindecându-se în mai puțin de 6 -12 luni.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Main Menu