Sindromul Raynaud: ce este și cum poate fi tratat

sindromul-raynaud

Sindromul Raynaud este cauzat de vasoconstricția arterelor periferice, și poate apărea la 3-5% din populație. În cazul unui pacient cu sindrom Raynaud, anumite zone ale corpului, precum degetele de la mâini sau picioare, prezintă senzații de amorțeală și rece, ca răspuns la temperaturile scăzute sau la stres. Sindromul Raynaud apare cu preponerență la femei, cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani, dar și la persoanele care locuiesc în regiuni mai figuroase. Totodată, sindromul Raynaud se poate manifesta și la persoanele trecute de 30 de ani, sau în cazul celor care au în familie membri cu sindrom Raynaud.

Sindromul Raynaud: semne si simptome

Persoanele care identifică următoarele semne, la nivelul membrelor, sunt sfătuite să meargă la medic, pentru diagnosticarea sindromului Raynaud:

– senzația de rece la degetele de la mâini și picioare;

– schimbarea culorii pielii, ca răspuns la frig sau stres;

– amorțeală, furnicături sau durere intensă în timpul încălzirii membrelor.

Pe durata unui episod de sindrom Raynaud, membrele inferioare devin albe, apoi capătă o nuanță albastră și persoana afectată le simte reci și amorțite. Pe de altă parte, în timpul încălzirii, circulația sangvină se îmbunătățește iar zona afectată devine roșie și inflamată.

Episoadele sindromului Raynaud pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Dacă episodul de prelungește, consecințele devin mai severe.

banner ebook

Sindromul Raynaud: clasificări

Această problemă deranjantă de sănătate este de două tipuri:

Sindromul Raynaud primar: cea mai comună formă a afecțiunii, are debut de sine stătător și nu apare în asociere cu altă condiție. Se manifestă în jurul vârstei de 15-25 de ani, de regulă din cauza expunerii la frig și la stres. Simptomele prezentate nu sunt foarte severe, fiind o formă mai ușoară.

Sindromul Raynaud secundar: cunoscut drept fenomenul Raynaud, această formă este cauzată de o altă boală sistemică și apare mai târziu față de cel primar (în jurul vârstei de 40 de ani). Deși această formă este mai rară, manifestările sunt mult mai severe.

Afecțiunile care pot fi însoțite de prezența sindromului Raynaud secundar sunt lupusul sistemic, sclerodermia, miozita inflamatorie, reumatismul, ateroscleroza sau boala autoimună a tiroidei. Obiceiuri precum consumul de cafeină sau fumatul pot agrava stările în prezența sindromului Raynaud.

Anumiți factori întâlniți zi de zi pot mări riscul de a dezvolta o formă a sindromului Raynaud, precum:

– O boala autoimună

– Expunerea la cafeină, tutun sau alcool

– Leziuni sau traume ale extremităților

– Acțiuni repetitive, precum tastarea la calculator

– Efecte adverse ale unor medicații

Cum tratăm această problemă?

Tratamentul potrivit pentru sindromul Raynaud depinde de simptomele pe care le prezintă o persoană, de vârsta și de starea generală de sănătate a acesteia. Un istoric medical și de familie complet este esențial în determinarea cauzelor sindromului Raynaud.

În general, deoarece nu există o cauză exactă pentru sindromul Raynaud, acesta nu poate fi complet vindecat, dar cu ajutorul unui tratament corect, manifestările pot fi ținute sub control.

Ar fi indicat ca persoanele cu sindromul Raynaud să:

 • evite expunerea la temperaturi scăzute;
 • folosească îmbrăcăminte adecvată în sezonul rece
 • renunțe la fumat;
 • se asigure că au parte de odihnă suficientă;
 • aibă grijă să se hidrateze corect;
 • facă exerciții fizice zilnice, astfel încât să stimuleze circulația sangvină;
 • evite traumele la nivelul degetelor;

Temperaturile reduse intensifică manifestările sindromului Raynaud, de aceea se recomandă îngrijirea și protejarea zonei, cu ajutorul hainelor, a șosetelor, precum și prin aplicarea unor creme speciale capabile să îmbunătățească circulația sangvină periferică, precum crema DFC.

Mai mult, schimbarea stilului de viață joacă un rol foarte important în prezența unui sindrom Raynaud. Evitarea substanțelor care produc vasoconstricție și îmbunătățirea circulației sângelui prin sport pot fi parte a tratamentului adecvat.

În cazurile mai severe, medicul specialist vă va informa asupra tratamentelor farmaceutice disponibile pentru îmbunătățirea calității vieții cu sindrom Raynaud.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Main Menu