Podiatria: specialitatea dedicată sănătății picioarelor tale

podiatria

Podiatria este o specialitate medicală orientată către cercetărea, prevenția, diagnosticarea și tratamentului patologiilor și leziunilor piciorului, gleznei și structurilor aferente. Cu alte cuvinte, podiatria este un domeniu dedicat în întregime îngrijirii piciorului, în toată complexitatea lui. Podiatrii, adică specialiștii în podiatrie, furnizează servicii medicale sub forma unor sesiuni individuale de îngrijire a piciorului, atât în medicina sportivă cât și în patologia diabetului și a altor afecțiuni.

Podiatria: de ce este necesară?

Podiatria este recunoscută și practicată în comunitatea europeană în țări precum Germania, Olanda, Marea Britanie și Franța. La nivel internațional, în Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Peru, Africa de Sud sau Australia. Începând de anul trecut, podiatria a fost recunoscută și în România.

Această specialitate are o importanță deosebită în abordarea pacienților cu diabet, care suferă de complicații cronice, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic și care, din această cauză, prezintă un risc sporit de ulcerații și amputații ale membrelor inferioare.

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care prezintă un factor de risc pentru ulcerație și amputație. Piciorul diabetic este o combinație de neuropatie, ischemie, ulcerație și infecție. Complicațiile diabetului zaharat evoluează în timp și sunt diagnosticate tardiv. Educarea și informarea pacientului au un rol foarte important în realizarea prevenției și reducerea riscului de amputație.

Podiatria susține tratamentul complex al piciorului diabetic, alături de terapiile chirurgicale, mecanice și farmacologice.

Această specialitate aduce multiple avantaje în îngrijirea medicală primară a pacienților cu diabet și prevenirea afecțiunilor cronice. Îngrijirea membrului inferior de către specialistul podiatru poate reduce riscul de amputație la pacientul diabetic, oferind tratamente alternative și de prevenție a impactului și consecințelor bolilor de durată.

banner ebook

Când este nevoie de un podiatru?

Rolul podiatrului în cadrul îngrijirii multidisciplinare a persoanelor cu diabet zaharat este, printre altele, cel de a ajuta la îmbunătățirea funcțiilor de locomoție și menținerea viabilității țesuturilor piciorului diabetic.

Podiatrul joacă un rol important și în medicina sportivă unde oferă soluții pentru calmarea durerii și gestionarea deformațiilor articulațiilor și a musculaturii piciorului. Podiatria sportivă evaluează stabilitatea, postura corpului și interacțiunea între oase, mușchi și articulații.

Mai mult decât atât, specialistul în podiatrie oferă consiliere pacienților privind încălțămintea potrivită fiecărui tip de activitate sportivă, precum și în dezvoltarea unui plan de exerciții pentru întărirea structurii picioarelor.

Anumite lovituri la nivelul picioarelor cauzate de activitățile sportive pot conduce și către probleme mai grave precum artrită. Podiatria se ocupă și de artrită, care poate fi asociată cu multiple patologii. Artrita reumatoidă înseamnă inflamația cartilajului și acumularea de fluide în articulații.

Deformările oaselor piciorului, precum monturile, se pot forma ereditar, din cauza construcției picioarelor precum și în urma traumatismelor cauzate de activități sportive sau folosirea de încălțăminte nepotrivită. Slăbiciunea ligamentelor și a structurilor musculare favorizează apariția monturilor. Atunci când această articulație este inflamată și roșie, este momentul să consultați un specialist podiatru.

Împreună cu medicul dermatolog, podiatrul poate să gestioneze și defectele pielii piciorului sau ale unghiilor. De exemplu, unghiile încarnate pot conduce la complicații severe. Totodată, podiatrul va trata și afecțiuni precum negi sau infecții micotice.

Cum îți menții sănătatea picioarelor?

Potrivit Asociației Americane de Podiatrie Medicală, sănătatea membrelor inferioare și picioarelor poate fi protejată prin câteva demersuri de bază:

Exercițiile speciale pentru întărirea articulațiilor sunt o modalitate bună în prevenirea crampelor musculare.

Pedichiura corectă a unghiilor previne infecțiile: indiferent că vă faceți pedichiura acasă sau la un salon specializat, asigurați-vă că aceasta este realizată în mod corect și cu materiale sterilizate. Cuticulele nu trebuie tăiate ci doar împinse. Tăiați unghiile cu o unghiera cu margine dreaptă și nu rotunjiți colțurile pentru a evita încarnarea unghiei. Nu folosiți lama de ras sau alte obiecte ascuțite pentru a îndepărta pielea moartă.

Masați și hidratați regulat pielea picioarelor: după o zi obositoare sau în cazul în care ați purtat încălțăminte incomodă, vă sfătuim să masați picioarele pentru stimularea sangvină, cu o cremă specială, pentru a evita crăparea și iritarea pielii.

Evitați încălțămintea incomodă: pe cât posibil, evitați purtarea tocurilor sau a unor pantofi nepotriviți, ca mărime și formă. Totodată, atunci când faceți sport, alegeți tipul de încălțăminte de calitate, care să protejeze piciorul și articulațiile de șocuri și răni.

Alegeți pantofi adecvați anotimpului: în timpul iernii/verii este important să purtați încălțăminte adaptată condițiilor meteorologice. Dacă este iarnă, folosiți încălțăminte călduroasă, dar care totodată să permită o circulație sangvină optimă. În timpul verii, purtați încălțăminte lejeră, care permite piciorului sa fie aerisit și să nu transpire.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Main Menu