Piciorul diabeticului: ce este și cum îl recunoști?

piciorul diabeticului

Multe persoane care suferă de diabet caută pe internet așa-numita problemă piciorul diabeticului, din datele noastre. Prin sintagma piciorul diabeticului ar trebui să se înțeleagă, de fapt, un spectru larg de afecțiuni ale piciorului, la persoanele cu diabet zaharat.

Cel mai corect, în termeni de specialitate, acest sindrom se numește picior diabetic.  În România, prevalența diabetului este de aproximativ 6-7%, la persoane cu vârsta cuprinsă între 20-79 de ani, potrivit datelor Atlasului Federației Internaționale de Diabet 2019.

La nivel mondial, în jur de 463 milioane de persoane trăiesc cu diabet, număr care, din păcate, potrivit previziunilor, va ajunge la 578 milioane, în 2030 și 700 milioane, în 2045.

Piciorul diabeticului: ce este?

Deoarece este o temă foarte complexă, specialiștii vorbesc despre picior diabeticului în termeni de „concept”, pentru că nu reprezintă un diagnostic propriu-zis ci, mai degrabă, o gamă de  complicații. Sindromul de picior diabetic implică leziunile, infecțiile, ulcerații sau afectările țesuturilor profunde, la nivelul membrelor inferioare. Acestea pot să fie asociate cu anomalii neurologice și cu boală vasculară periferică.

Piciorul diabetic presupune diagnosticarea și abordarea fiecărui element care îl alcătuiește: de la polineuropatia diabetică, arteriopatia cronică obliterantă la ulcerația piciorului etc.

Factorii care cresc predispoziția de picior diabetic la persoanele cu diabet sunt:

 • Neuropatia diabetică senzitivă, motorie și vegetativă.
 • Arteriopatia obliterantă cronică în zona picioarelor.
 • Reducerea mobilităţii articulare.
 • Alte complicaţii ale diabetului zaharat, precum anumite infecții.
 • Întârzierea diagnosticului și a tratamentului specific, pe fondul sărăciei sau a lipsei de acces la îngrijirea medicală.

Pe lângă elementele care determină apariția sindromului de picior diabetic, mai există și anumiți factori care accelerează evoluția problemei:

 • Rănile și alte leziuni tegumentare.
 • Traumatismele apărute în urma utilizării unei perechi nepotrivite de încălțăminte, a pedichiurii efectuate incorect.
 • Complianța scăzută a persoanei cu picior diabetic, din cauza existenței unei alte probleme de sănătate: dizabilitate fizică, tulburări de vedere, de mers.

În funcție de factorul dominant, sindromul de picior diabetic poate să fie caracterizat fie de degradarea nervoasă, fie de afectarea vaselor, sau poate să fie o combinație dintre cele două.

banner ebook

Picior diabetic neuropatic 

Persoanele afectate de picior diabetic neuropatic au ca simptome predominante pierderea sensibilității tactile, la durere și la temperatură. Totodată, este important de menționat că la piciorul diabetic neuropatic predomină o senzație de căldură, fluxul sangvin fiind scăzut în artere.

În unele cazuri, piciorul ajunge să se deformeze, ca urmare a distrugerii treptate a articulațiilor mici ale picioarelor.

Persoanelor care știu că suferă de diabet le este recomandat să acorde o atenție sporită semnelor de complicații. Să își investigheze des picioarele și tălpile, pentru că în sindromul de picior diabetic neuropatic durerea la eventuale tăieturi sau răniri devine insesizabilă. Insensibilitatea la durere poate duce la apariția ulcerațiilor. Acestea apar în zonele cu leziuni care se repetă, afectând talpa, călcâiul și degetele de la picior.

Persoanele cu această problemă vor ajunge chiar să nu resimtă presiunea pantofilor nepotriviți. Pantofii joacă un rol esențial, de aceea astfel de persoane ajung să primească recomandarea purtării unor modele speciale de încălțăminte.

Picior diabetic ischemic – angiopatic

Piciorul diabetic ischemic presupune reducerea circulației sângelui în membrele inferioare. În acest caz, persoana cu picior diabetic remarcă  sensibilitate sporită la durere, aceasta intensificându-se în special noaptea. Alte semne relevante pentru piciorul diabeticului sunt crampele musculare, furnicăturile, amorțeala în membrele inferioare. În stadiu avansat, apar necroze și se produce o închidere a arterelor mari din membrul inferior, deasupra genunchiului. Necrozele afectează, în mod special, degetele piciorului. Un picior diabetic netratat înseamnă, invariabil, amputație.

Piciorul diabeticului: o cauză de invaliditate

Cea mai gravă consecință a sindromului de picior diabetic este amputația. Potrivit specialiștilor, într-un studiu realizat în România în 2012 pe 21,174 de pacienți, 14,85% dintre aceștia au raportat ulcerații la nivelul picioarelor. Totodată, 3,60% dintre persoanele cu picior diabetic implicate în studiu au suferit amputații la nivelul membrelor inferioare. Cea mai ridicată rată a amputațiilor a fost raportată în segmentul de vârstă 70-79 de ani.

Datele arată că, pe plan mondial, la  fiecare 20 de secunde se produce o amputație asociată piciorului diabetic, adică 4320 amputații pe zi. În România se efectuează zilnic în medie 62 de amputații, la persoanele cu picior diabetic, potrivit Asociației de Podiatrie.

Ulcerațiile specifice sindromului de picior diabetic și amputațiile reprezintă o povară mare pentru sistemele de sănătate, atât din țările dezvoltate cât și din cele în curs de dezvoltare. În studiul amintit se specifică și că, din punct de vedere economic, 2,5 milioane de euro se cheltuie anual în România pentru amputațiile asociate sindromului de picior diabetic.

Îngrijire și prevenție

Piciorul diabetic are nevoie de o abordare serioasă, persoana afectată fiind în centrul atenției – în primul rând pentru că, pe lângă controlul de specialitate pe care persoana cu diabet trebuie să îl facă pe cât posibil, există câteva lucruri pe care le poate face singură.

 • Să își examineze zilnic piciorul, să își testeze sensibilitatea.
 • Să renunțe la fumat.
 • Să mențină o igienă optimă a picioarelor, spălându-se cu apă călduță, în mod delicat, insistând pe spațiul dintre degete.
 • Să își taie cu atenție unghiile, astfel încât să nu se rănească.
 • Să folosească pantofi adecvați, de bună calitate, care să nu îi strângă sau să fie incomozi.
 • Să evite șosetele din materiale elastice și sintetice, pentru a nu afecta circulația sângelui. Să aleagă variante din bumbac.
 • Să utilizeze creme speciale, cu proprietăți de hidratare și calmare a disconfortului picioarelor, benefice în prevenția apariției ulcerațiilor la piciorul diabeticului. Un astfel de produs este crema DFC (Diabetic Foot Cream), din ingrediente naturale, care oferă protecția necesară picioarelor persoanelor cu diabet.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Main Menu