Neuropatie periferică la persoana cu diabet

neuropatie-periferică

Dacă ai mai auzit despre neuropatie periferică, ar trebui să știi că neuropatia diabetică se află printre cele mai răspândite forme de neuropatie periferică. Neuropatia periferică apare, foarte frecvent, la persoanele cu diabet zaharat atât insulinodependent cât și non-insulinodependent.

Iată, în continuare, ce ar trebui să știi despre acestă problemă, pentru a o aborda precoce și pentru a controla evoluția ei:

Neuropatie periferică – clasificare

Neuropatia periferică afectează sistemul nervos periferic, și se clasifică în mononeuropatie – când un singur nerv este afectat, mononeuropatie multiplă – când doi sau mai mulți nervi sunt afectați sau mononeuropatia multiplex – când sunt implicate simultan sau secvențial mai multe trunchiuri nervoase, și polineuropatie – reprezintă o tulburare generalizată a nervilor periferici (neuropatia diabetică și sindromul Guillian-Barre).

Neuropatia periferică se distinge prin senzații de amorțeală și durere în extremitățile corpului, furnicături etc.

Cauzele problemei

Diabetul zaharat se află printre cele mai frecvente și serioase probleme de sănătate care dau neuropatie periferică. Totuși, această problemă poate să apară și în alte situații, precum în cazul unor tulburări genetice, a diferitelor traume ale nervului.

Neuropatie diabetică poate să apară și în anumite infecții virale, boli autonimune, sau ca urmare a expunerii la substanțe toxice. Ar trebui să știi și că, printre factorii de risc asociați apariției neuropatiei periferice se mai numără consumul ridicat de alcool, prezența bolii în familie, problemele tiroidiene, renale.

Neuropatie periferică: simptome

În special dacă suferi diabet zaharat, specialiștii îți recomandă să fii foarte atent cu propria stare de sănătate, pentru depistarea semnelor de neuropatie periferică. Cele mai frecvente simptome de neuropatie periferică, la nivelul picioarelor, dar și al brațelor și mâinilor sunt:

 • amorțeală diminuarea sensibilității la durere și schimbări de temperatură;
 • furnicături și senzație de arsură;
 • crampe, dureri acute;
 • sensibilitate alterată la atingere;
 • slăbiciune musculară;
 • pierderea reflexelor, cu precădere în zona gleznei;
 • afectarea echilibrului și a coordonării;
 • vindecarea lentă a rănilor, tăieturilor, bășicilor de la picioare.

Neuropatia periferică și îngrijirea piciorului

Tratarea bolii pe fondul căreia apare neuropatia periferică, de exemplu a diabetului zaharat, reprezintă implicit, controlul neuropatiei periferice. Distrugerea nervilor periferici în diabetul zaharat nu mai poate să fie reparată, este ireversibilă. Evoluția bolii, în schimb, poate să fie ținută sub control. Totodată, dacă ai această problemă, trebuie să respecți un stil de viață sănătos, recomandările de igienă, și să te informezi despre boala ta. Educația este un pas esențial în prevenirea complicațiilor.

Dacă ai diabet zaharat, manifestările neuropatiei periferice, în special la nivelul picioarelor, sunt mai pronunțate, de regulă, pe timp de noapte. Acestea îți afectează calitatea vieții, picioarele tale devenind foarte vulnerabile în fața apariției complicațiilor.

Dincolo de asta, din cauza scăderii sensibilității, te-ai putea răni sau arde, fără să resimți durere sau schimbare de temperatură, ceea ce nu este tocmaI în regulă pentru sănătatea picioarelor tale.
Dacă ai neuropatie periferică, îngrijirea piciorului ar trebui să devină un capitol esențial în viața ta, pentru a preveni si controla efectele pierderii sensiblității, a apariției ulcerațiilor și mai grav a amputației, la nivelul membrelor inferioare.

Specialiștii în îngrijirea piciorului te sfătuiesc să:

 • Îți verifici glicemia, zilnic, și să o menții sub control.
 • Nu umbla desculț, protejează-ți picioarele cu încălțăminte comodă, inclusiv atunci când stai acasă, când poți să folosești papuci de casă, pentru a nu te răni. Din cauza sensibilității scăzute la nivelul picioarelor, ar putea să îți fie mai greu să simți că te-ai rănit.
 • Mergi la medic pentru orice înțepătură, rană, leziune apărută la picior, în zona gleznei, tălpii sau a degetelor. Orice semn se poate agrava și transforma în ulcerație și, neabordată la timp, amputația membrului inferior este iminentă.
 • Taie-ți cu foarte mare grijă unghiile de la picioare, pentru a preveni rănirea. Mergi la podiatru.
 • Urmează o igienă strictă, zilnică și spală-ți picioarele cu săpun și apă călduță. Ai grijă la temperatura apei, pentru a nu risca să îți arzi pielea. Cere ajutorul cuiva apropiat, dacă a devenit foarte greu să percepi temperatura în mod corect.
 • Folosește creme din extracte naturale, care îmbunătățesc microcirculația și hidratarea la nivelul tegumentului, precum crema DFC, creată special să ajute în prevenția apariției ulcerațiilor piciorului.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Main Menu