Diabetul zaharat în vremea pandemiei: cum se pot proteja persoanele cu diabet în această perioadă?

Omenirea traversează o perioadă de criză majoră, pe fondul pandemiei actuale, odată cu răspândirea necontrolată de Coronavirus (COVID-19). Virusul este un pericol pentru orice persoană, indiferent de vârstă și de starea sa de sănătate, dar poate fi un pericol mai mare pentru anumite categorii de persoane, considerate vulnerabile în fața acestei amenințări.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în categoria persoanelor cu un risc ridicat de îmbolnăvire severă, asociate infectării cu virsul COVID-19, se află persoanele care au peste 60 de ani, precum și cele care suferă de diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, cancere și boli cronice ale aparatului respirator.
Hiperglicemia la persoanele cu diabet zaharat poate să fie o cauză a unei disfuncții a răspunsului imun, ceea ce poate favoriza răspândirea patogenilor la persoanele cu diabet, făcându-le pe acestea mai susceptibile în fața infecțiilor, potrivit datelor de specialitate.

Vulnerabilitatea persoanelor cu diabet în fața COVID-19

Specialiștii arată că infecția cu noul Coronavirus afectează mai sever pacienții diabetici, comparativ cu persoanele fără diabet. La baza acestui fapt poate să stea sistemul imunitar slăbit al persoanelor cu diabet, care nu mai poate lupta la fel de eficient cu infecția, precum în cazul unei persoane sănătoase, sau, poate, faptul că virusul ar rezista într-un mediu cu valori crescute ale zaharului în sânge, potrivit datelor Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, În momentul în care se produce o infecție virală la o persoană care suferă de diabet zaharat, fluctuațiile glicemice precum și posibilele complicații pot să îngreuneze tratamentul infecției.

Din acest motiv, pacienții cu diabet trebuie să urmărească obținerea unui control metabolic cât mai bun, atât prin ajustarea tratamentului cât și prin ajustarea rației alimentare. În ceea ce privește simptomatologia, aceasta este aceeași ca la persoanele fără diabet, conform dr. Raluca Popescu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: „Tuse, febră, dureri musculare dar, evident, evoluția bolii poate fi una mai gravă, cu complicații respiratorii și complicații generale, care pot să modifice tabloul clinic al pacientului. Asta cu atât mai mult cu cât pacientul poate să aibă și alte patologii asociate sau complicații ale bolii diabetice, precum afectare vasculară, renală, cardiovasculară”, explică dr. Popescu.

banner ebook

Persoanele cu diabet și îngrijirea în perioada autoizolării

Pentru menținerea imunității la un nivel normal, pentru persoana cu diabet zaharat este important un control glicemic bun, acesta făcându-se prin ajustarea tratamentului antidiabetic, alimentația echilibrată și exercițiul fizic efectuat în condițiile date.
De asemenea, renunțarea la fumat este imperativă la pacientul diabetic, în general, dar cu atât mai mult în această perioadă.
Este important ca persoanele cu diabet să consume alimente din toate grupele, să își adapteze aportul alimentar și rația alimentară în funcție de efortul fizic din această perioadă, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Totodată, este important să nu se suplimenteze aportul cu dulciuri concentrate sau cantități mari de grăsimi, pentru că acestea aduc kilograme în plus.
În rutina unei vieți sănătoase a persoanei cu diabet intră și componenta activității fizice care, din păcate, în această perioadă, are mult de suferit, dat fiind că atât persoanele sănătoase cât și cele cu diabet, și nu numai, trebuie să stea în casă. Un mare dezavantaj al restricțiilor de deplasare, potrivit specialiștilor, este acela că reduce mult nivelul de activitate fizică și, deci, cheltuiala energetică, astfel încât valorile glicemiei vor crește.

Deși este imperativ să stea acasă, arată dr. Raluca Popescu, persoanele cu diabet pot să încerce să rămână active, prin efectuarea unor exerciții statice, în reprize scurte de-a lungul zilei. Mișcarea poate fi făcută și în casă, prin câteva reprize de gimnastică, de câte 10 minute dimineața, seară dar și în cursul zilei. Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în această perioadă și de asemenea, odihna după masa de pranz și somnul de calitate din timpul nopții.

Pentru a-și proteja sănătatea afectivă, în perioada auto-izolării, este esențial ca, înainte de orice, persoanele cu diabet să știe să identifice simptomele afective, arată Psih. Cristina Petruț, psiholog clinician și psihoterapeut, Vicepreședinte al Federației Asociațiilor Persoanelor cu Diabet din România, precum și persoană cu diabet de tip 1, în materialul video de mai jos:

Totodată, persoanele cu diabet sunt sfătuite să aibă grijă să nu se lovească, să nu experimenteze căderi accidentale, să respecte o igienă corespunzătoare a picioarelor, însoțită de inspecție zilnică, să poarte încălțăminte comodă prin casă și să folosească produse și creme emoliente. Aceste sfaturi sunt valabile permanent pentru persoanele cu diabet, nu doar în timpul pandemiei.

Dincolo de aceste reguli, atât persoanele cu diabet cât și cei apropiați lor, trebuie să urmeze indicațiile de bază pentru reducerea expunerii la virus:

 • să se spele pe mâini în mod regulat, cu apă și săpun;
 • să strănute și să tușească în cot;
 • să evite să își atingă fața, ochii, nasul sau gura cu mâna;
 • să evite interacțiunile cu persoane care au simptome de boli respiratorii, precum tusea;
 • să stea în casă și să evite deplastările;
 • să poarte mască de protecție și mănusi dacă ies din casă.

Cei care folosesc insulină sunt sfătuiți să își facă rezervele necesare, înainte de autoizolare și să practice distanțarea socială, pe cât posibil.
Pacienții cu diabet necesită o îngrijire medicală constantă și, în unele cazuri, care nu suportă amânare. Dat fiind că autoritățile recomandă evitarea oricărei deplasări care nu este neapărat necesară în această perioadă, persoanele cu diabet ar putea să aibă nevoie de soluții la problemele lor.

Pentru nevoile lor medicale, telemedicina ar putea să fie o soluție, este de părere dr. Raluca Popescu:
„Sigur, nu este cazul pacienților diabetici care au nevoie de o evaluare clinică sau o prescripție medicală la fiecare 3 luni (uneori chiar și mai frecvent). Din acest motiv, pentru a evita deplasarea, autoritățile în domeniu recomandă să se ia legătură telefonic/video cu pacientul și de a se efectua o consultație la distanță (lucru de neacceptat în condiții normale), ulterior de a prescrie medicația pe platforma informatică online în așa fel încât farmacia să poată elibera medicamentele.”
Este de dorit această modalitate, în acesta perioada în care contactul direct ar putea avea efecte devastatoare în ceea ce privește răspândirea infecției cu COVID-19.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Main Menu